Voor veel mensen is een lange reis of vakantie de mooiste periode van het jaar. Het laatste waar je op zit te wachten is een vakantie die verpest wordt door gezondheidsproblemen of andere tegenslagen. Daarom geeft Maleta.nl je vier tips om veilig en goed voorbereid op reis te kunnen gaan. Of je nu kiest voor een korte zonvakantie, of een lange backpackreis.

1. Inlezen op lokale situatie

Niet in ieder land is het even veilig als in Nederland. Lees je voor de vakantie goed in op de actuele situatie op je bestemming. Of het nu gaat om protesten, criminaliteit of natuurrisico’s: het is beter om hiervan op de hoogte te zijn dan lokaal verrast te worden.

Als toerist krijg je vaak niet veel mee van dergelijke risico’s, maar bewustzijn van de aanwezigheid van deze risico’s kan een groot verschil maken.

2. Reisvaccinaties

Voor veel landen wordt het aanbevolen om vaccinaties te halen voor je begint aan de vakantie. Veel ziektes komen nog voor in andere landen, maar niet in Nederland. Bovendien kan een ander klimaat (bijvoorbeeld tropisch) betekenen dat je wordt blootgesteld aan ziektes die in Nederland niet kunnen voorkomen.

Check vooraf welke vaccinaties worden aanbevolen. Voor veel landen is dit onder meer DTP en hepatitis A. Met DTP ben je voor drie ziektes ingeënt: difterie, tetanus en polio.

3. Medicijnen

Naast tropische ziektes, kun je op reis ook simpelweg reizigersdiarree oplopen. Bij veel mensen kan de spijsvertering al een beetje van slag raken in het buitenland, maar in sommige landen is het risico sowieso hoger. Denk hierbij aan eetkraampjes in Azië of andere warme gebieden waar voedselhygiëne minder goed is.

Neem medicijnen mee die hierbij kunnen helpen, zoals loperamide en ORS. Hoewel je veel van deze medicijnen ook kunt krijgen op locatie, is het altijd prettig om deze bij je te hebben. Zo hoef je niet ziek op zoek te gaan naar de benodigde medicijnen.

Neem medicijnen altijd mee in de oorspronkelijke verpakking om vervelende misverstanden te voorkomen bij de douane.

4. Seksuele gezondheid

Net als tropische ziektes komen ook sommige soa’s vaker voor in andere landen. Hierbij kan gedacht worden aan hepatitis, maar bijvoorbeeld ook chlamydia of hiv. Ontmoet je een local waar het gezellig mee is, zorg dan altijd voor bescherming.

Heb je onverhoopt toch onveilig seksueel contact gehad, zorg er dan in elk geval voor dat je achteraf een soa test laat uitvoeren. Een soa is natuurlijk niet een souvenir dat je graag meeneemt van je vakantie.

Op vakantie naar een exclusieve bestemming? Check dan hier ons artikel.

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.