Tips om duurzaam te reizen


Met de vele vluchten die wij maken, de afstanden die je met de auto maakt en alle andere activiteiten die je onderneemt op vakantie maakt ons als reizigers behoorlijk vervuilers van het milieu. Daarnaast komt er ook bij kijken dat we met onze spotgoedkope boekingen bij reisorganisaties ervoor zorgt dat we niet investeren in arme landen. De lokale bevolking heeft dan ook weinig aan jouw reis. Maar hoe kan je duurzaam reizen als thuisblijven geen optie is? Wij geven je in dit artikel tips om duurzaam te reizen!

Kies de juist reisorganisatie

Sinds kort zijn er reisorganisaties in Nederland die Fair Trade reizen aanbieden. Dit keurmerk krijg je alleen als je aan bepaalde eisen voldoen. Dit soort reisorganisaties maken veel gebruikt van accommodaties die FTT ((Fair Trade TOurism) gecertificeerd zijn. Deze accommodaties voldoen aan enorm veel criteria op het gebied van eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en management en respect voor mensenrechten, cultuur en natuur. Reis je zonder reisorganisatie? Altijd goed om hier dan zelf op te letten. Er zijn ook veel initiatieven die je in contact kunnen brengen met locals, zo gaat het geld wat je in dat land uitgeeft naar de gemeenschap in plaats van een groot bedrijf.

Reis met milieuvriendelijke alternatieven

Kies in plaats voor het vliegtuig bijvoorbeeld voor de trein of een boot. Een zeilboot is het meest natuurvriendelijk, aangezien de wind als aandrijving wordt verbruikt. Maar ook een trein is veel minder vervuilend al dan een vliegtuig. Of ga met de fiets op vakantie en ga lekker wandelen om ergens te komen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid!

Zo vlieg je het best!

Wil je toch naar de andere kant van de wereld en ga je met het vliegtuig? Dan is het beter om wat langer weg te blijven, zo is je uitstoot per dag in ieder geval laag. Er zijn tegenwoordig ook manieren om je CO2-uitstoot te compenseren. Zo zijn er vliegtuigmaatschappijen die een alternatief aanbieden waarbij je ecologische voetafdruk in de lucht wordt verkleind. Je betaald dan een extra bedrag (afhankelijk van de hoeveelheid brandstof die wordt gebruikt bij je vlucht) en dat bedrag wordt dan geïnvesteerd in een CO2-reductie project. Dus boek voortaan liever een iets duurder ticket en verkleind daarmee je ecologische voetafdruk.

Weinig afval

Wat je hier in Nederland doet, moet je natuurlijk ook niet doen als je op reis bent. Probeer daarom zo min mogelijk afval te maken. Gebruik bijvoorbeeld een hervulbare waterflesje en maak niet onnodig meer plastic-afval waar het kan. Let er ook op dat je niet onnodig schoon water verbruikt! Dit is natuurlijk nooit een goed idee, maar in een ander land kan dit nog belangrijker zijn.

Lees ook ons artikel over de beste manier om naar Barcelona kan reizen.

Mede mogelijk gemaakt door WhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovaties


Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.