De Griekse tuin staat bekend om hun tijdloze schoonheid, elegantie en ontspannen sfeer. In Nederland zijn er echter relatief weinig Griekse tuinen te vinden. Dus als je de Griekse tuinstijl een warm hart toedraagt kun je wel wat tips gebruiken als je een Griekse tuin gaat aanleggen. Die tips gaan we je nu geven.
Kies voor witte en blauwe kleuren
De kleuren wit en blauw zijn kenmerkend voor de Griekeland, daarom moeten deze kleuren terugkomen in je tuin. Dat kun je op verschillende manieren doen.
Gebruik bijvoorbeeld witte bloemen zoals jasmijn, oleander, witte rozen en bougainvillea om een frisse uitstraling te creëren. Voeg accenten van blauw toe met bloemen zoals blauwe ridderspoor, lavendel of korenbloemen.
Gebruik natuurlijke materialen
In Griekse tuinen mogen natuurlijke materialen niet ontbreken. Maak daarom gebruik van materialen zoals flagstones, decoratief aardewerk, hout en terracotta.
Gebruik stenen paden, terrassen en muurtjes om een authentieke uitstraling te creëren. Plaats daarnaast een houten bankje of een pergola om het geheel af te maken, zodat je je daadwerkelijk in Griekenland waant.
Voeg klassieke elementen toe
Breng een vleugje klassieke Griekse architectuur in je tuin door zuilen, beelden en potten met Griekse motieven toe te voegen. Overweeg daarnaast om een klein waterornament, zoals een fontein met een marmeren sculptuur, te plaatsen om een vleugje elegantie en rust toe te voegen.
Creëer een mediterrane sfeer met beplanting
Kies voor planten die gedijen in het mediterrane klimaat en die typerend zijn voor Griekenland. Denk aan olijfbomen, cipressen, agapanthus, lavendel, rozemarijn en tijm. Deze planten zijn niet alleen mooi, maar verspreiden ook heerlijke geuren en creëren een mediterrane sfeer.
Vergeet de kruiden niet
Kruiden zijn een integraal onderdeel van de Griekse keuken en cultuur. Voeg een kruidentuin toe aan je Griekse tuin met kruiden zoals basilicum, munt, peterselie, oregano en salie. Niet alleen zullen ze je tuin verrijken met hun aroma’s, maar je kunt ze ook gebruiken in je eigen Griekse gerechten. Een Griekse maaltijd in een Griekse tuin maakt de beleving compleet!
Niet Grieks, maar wel nodig: zorg voor een goede waterafvoer
Een Griekse tuin bevat over het algemeen vrij veel tegels, met name flagstones. Het gevolg hiervan is dat er relatief weinig grond is om het regenwater af te voeren. Met name bij zware regenbuien kan dit een probleem opleveren.
Ons advies is dan ook om een drainagesysteem aan te leggen dat je aansluit op een ondergronds waterbassin. Op die manier voorkom je dat je tuin tijdens hevige regenbuien blank komt te staan en kun je tijdens droge periode het opgevangen water gebruiken om de planten water te geven.
Hulp nodig bij het ontwerpen van jouw tuin?
Een Griekse tuin valt of staat bij een goed tuinontwerp. Een tuinontwerp is meer dan een schets van wat waar moet komen. In het ontwerp wordt ook rekening gehouden met de inval van het zonlicht, de bodemkwaliteit (i.v.m. de groei van beplanting) en welke planten goed gedijen in het Nederlandse klimaat. De investering in een tuinontwerp is dus zeker de moeite waard.