Of je nu een weekendje weg gaat of een langdurige reis plant, camperbeveiliging is van essentieel belang. Campers zijn namelijk niet alleen populair onder vakantiegangers, maar ook onder criminelen. 

Je camper verdient dus de juiste bescherming. Door een aantal eenvoudige maar effectieve maatregelen te nemen, kun je de kans op diefstal en/of inbraak verkleinen. In dit artikel delen we 9 belangrijke tips voor camperbeveiliging die je kunt toepassen.

Tip 1: Installeer een beveiligingssysteem

Investeer in een beveiligingssysteem dat speciaal is ontworpen voor campers. Dit systeem kan bestaan uit bewegingssensoren, deur- en raamsensoren en een luide sirene om potentiële inbrekers af te schrikken. Zorg ervoor dat het systeem is aangesloten op je smartphone, zodat je op de hoogte wordt gesteld van eventuele alarmmeldingen als je niet in of bij je camper bent.

Tip 2: Installeer goede sloten

De standaard aanwezige sloten op de deuren en ramen van campers laten soms te wensen over. Check daarom of je zwakke sloten hebt en plaats extra sloten indien dat nodig is.

Tip 3: Post niks op social media

Vermijd het delen van je exacte locatie en reisplannen op sociale media kanalen. Je berichten kunnen potentiële inbrekers op de hoogte stellen van het feit dat je afwezig bent en van je camper een gemakkelijk doelwit maken. Deel je avonturen liever na je reis.

Tip 4: Parkeer op veilige plaatsen (camperplaatsen) 

Kies altijd voor goed verlichte, drukke camperplaatsen met beveiligingsvoorzieningen. Zoek naar plaatsen die speciaal zijn ontworpen voor campers en waar er toezicht is. Vermijd afgelegen gebieden die minder veilig kunnen zijn. 

Goed om te weten: in de meeste landen is het niet toegestaan om met je camper zomaar ergens te parkeren. Nog een reden dus om uitsluitend gebruik te maken van camperplaatsen. Geen zorgen, ze zijn er in overvloed. Bekijk bijvoorbeeld dit lijstje met camperplaatsen in Nederland.

Tip 5: Sluit alle ramen en deuren als je de camper verlaat

Zorg ervoor dat alle deuren, ramen, dakluiken goed vergrendeld zijn wanneer je de camper verlaat. Controleer dit altijd voordat je vertrekt. Het kan verleidelijk zijn om op warme zomerdagen de ramen op een kiertje open te zetten, zodat het in de camper iets minder warm is als je terugkomt, maar wij raden je aan om dat niet te doen. Je maakt het inbrekers wel heel makkelijk om je camper binnen te komen.

Tip 6: Plak beveiligingsfolie op de ramen

Overweeg om beveiligingsfolie op de ramen van je camper te plakken. Dit versterkt het glas en maakt het lastiger om in te breken. Inbrekers zullen worden ontmoedigd door de extra tijd en inspanning die nodig is om binnen te komen.

 

Tip 7: Berg waardevolle spullen op

Laat geen waardevolle spullen in het zicht in je camper liggen. Berg ze op in een kluisje of in een verborgen compartiment, zoals een lade onder de stoelen. Je kunt er ook voor kiezen om de meest waardevolle spullen altijd mee te nemen als je op pad gaat.

Tip 8: Maak gebruik van buitenverlichting met sensor

Installeer buitenverlichting met sensor rondom je camper om potentiële inbrekers af te schrikken als ze je camper benaderen. Stel de sensoren goed af, zodat de verlichting alleen aan gaat als je vlakbij de camper staat. Op die manier voorkom je dat het licht iedere keer aan gaat als iemand langs je camper loopt.

Tip 9: Installeer een versnellingsbakslot 

Met een versnellingsbakslot voor campers zorg je ervoor dat schakelen vanuit de bestuurderscabine vrijwel onmogelijk wordt. Het slot blokkeert namelijk de versnellingspook. De bediening is eenvoudig: je draait de sleutel om. Dat is alles. Tijdens het rijden laat je de sleutel in het slot zitten. Met de sleutel in je hand weet je dus dat het versnellingsbakslot op slot zit.

 

Gerelateerde berichten